Onze ciders

Appels en peren vergelijken
We geloven dat alleen goede appels en peren goede cider kunnen maken. In onze eigen boomgaard op Zuid-Beveland in de provincie met de meeste zonuren van Nederland, telen we onze appels en peren met zorg. 2018 was voor ons een topjaar. De vele zonuren in combinatie met de zorgvuldige waterregulering hebben gezorgd voor een intensieve rijping. Omdat we geloven dat goede ciders alleen worden gemaakt van eersteklasfruit, plukken we met de hand en selecteren we zorgvuldig. Direct na de pluk persen we het fruit en gaat het sap in de vaten. In geen enkele stap van het proces voegen wij sulfiet toe. 

Roawr... Wilde gist
Wilde gisten vind je overal. Maar de gistculturen op fruitschillen verschillen extreem van elkaar en zorgen voor uitzonderlijke en complexe smaken. Voor onze ciders gebruiken we champagnegist en wilde gisten van appels en peren. Dat geeft onze ciders meer 'terroir' en complexiteit.

Tweede vergisting in fles
We filteren onze ciders niet en voegen niets toe om ze helder te maken. Geduld en het zorgvuldig beheren van temperatuur is alles wat we nodig hebben. Om koolzuur te creëren in de cider, voegen wij een kleine hoeveelheid dextrose aan de fles toe om een nieuwe vergisting in de fles te activeren waardoor er bubbels ontstaan. 

Omdat wij niet filteren zit er nog gist in de fles, en zal die zichtbaar zijn onderin de fles. Deze gist kan absoluut geen kwaad en kan gewoon worden gedronken. De gist zorgt ervoor dat de smaak zich zal ontwikkelen en de cider in de loop van de jaren steeds beter wordt. Als je rustig uitschenkt, blijft je cider helder.

In eikenhouten vaten gerijpte ciders
Naast het traditioneel produceren van onze ciders, experimenteren we ook graag bij Jaet. We gebruiken hiervoor verschillende soorten vaten en uiteenlopende rijpingsperiodes. Met net zoveel liefde en energie werken wij aan bijzondere ciders die minimaal twaalf maanden rijpen in oude wijn-, whisky- of portvaten. In combinatie met ons zorgvuldig geselecteerde fruit levert dit exclusieve ciders op die beperkt leverbaar zijn.